Dexia moet Spaanse dochter uitkopen

De Spaanse Banco Sabadell vraagt dat Dexia zijn belang van 40% in een joint venture tussen hen twee overneemt. Dat meldt de website van de restgroep Dexia.

In een mededeling op de website meldt Dexia dat de groep "akte heeft genomen van de keuze van de Spaanse bank". Dexia zegt wel dat die overeenkomst getoetst moet worden aan het ontmantelingsplan van de groep dat werd voorgelegd aan de Europese Commissie.

De joint venture Dexia Sabadell werd in 2000 opgericht door Dexia en door Banco Sabadell. Dexia bezit 60% van de aandelen en Banco Sabadell de overige 40%.

In 2001 sloten beide eigenaars een akkoord dat Sabadell een optie geeft om zich te laten uitkopen uit die joint venture en dat doet die Spaanse bank nu.

Voor Dexia is dat niet echt goed nieuws. De restgroep wou eerder af van het Spaanse filiaal, maar er was geen koper voor. Nu zal Dexia in principe geld moeten ophoesten om de Spaanse partner uit te kopen en dat is nog een groter probleem.

Sabadell kiest eieren voor zijn geld

Dexia Sabadell werd in 2000 opgericht door Dexia Groep en door Banco Sabadell uit Barcelona. Die joint venture is gespecialiseerd in kredieten aan lokale overheden en in infrastructuurwerken. Het bedrijf heeft kantoren in Madrid, Barcelona, Valencia en in de Portugese hoofdstad Lissabon.

Banco Sabadell met zetel in Barcelona is de 6e Spaanse bank. De voorbije jaren heeft Sabadell al kleinere banken overgenomen. Vorig jaar was dat de failliete CAM die eerder verstrikt raakte in de vastgoedzeepbel in het zuiden van Spanje.