Geen standbeeld voor Boonen, straatnaam kan wel

Pieter Vandenberk uit Lommel stelde onlangs op “De vragende partij” dat wielrenner Tom Boonen in Balen de komende legislatuur een standbeeld moet krijgen. Om buurgemeente Mol voor te zijn, voegde Vandenberk daar nog aan toe. Erik Borgmans, schepen van Ruimtelijke Ordening in Balen, vindt het een leuk voorstel, maar acht de kans klein dat er ooit een standbeeld komt.

“Tom Boonen is een grote kampioen,” zegt Borgmans. “Daar zijn we het allemaal over eens. Balen heeft echter geen traditie van standbeelden. Het is zelfs de eerste keer dat ik dit voorstel te horen krijg.”

Ook vindt Borgmans het nog wat vroeg om Boonen nu al als bekende Balenaar te eren. “Misschien komt er op termijn wel een jaarlijkse viering, of iets dergelijks, maar zeker niet vooraleer Tom de fiets aan de haak heeft gehangen. We kunnen daarover spreken met de grote supportersclub, hier in Balen.”

Momenteel bestaat er wel al een Tom Boonenfandag en een –classic, en bekende Balenaren kunnen eventueel ook op een straatnaam rekenen. Zo is er in het centrum van de gemeente een laan vernoemd naar Bert Leysen, die begin jaren 50 mee aan de wieg stond van de openbare omroep.

Twee gratis vaten

Pieter Vandenberk liet in zijn voorstel uitschijnen dat er concurrentie bestaat tussen Balen en buurgemeente Mol om Boonen om ter eerst (met een standbeeld) te eren. Erik Borgmans noemt dat idee uit de lucht gegrepen, maar beaamt dat er met een knipoog weleens wat getouwtrek aan te pas komt om Boonen als "inwoner" op te eisen.

“Boonen woont nu in Mol, dat klopt, en het gebeurt al eens dat de gemeente Mol een gratis vat geeft na een belangrijke overwinning. Maar dan geven wij er in Balen gewoon twee.” Borgmans is er trouwens gerust in dat de mensen weten dat Boonen oorspronkelijk een Balenaar is. “En dat blijft hij ook, of hij nu in Mol of in Monaco woont.”

Mocht er tóch ooit een standbeeld voor Boonen komen, heeft schepen Borgmans al enkele mooie plekjes in gedachten. “Er liggen enkele kasseistroken in onze gemeente en Boonen zal toch altijd herinnerd worden om zijn overwinningen in Parijs-Roubaix. Indien er ooit een standbeeld komt, lijkt een van die stroken dus ideaal.”

lees ook