Griekenland vraagt twee jaar uitstel

De nieuwe Griekse premier Antonis Samaras heeft de schuldeisers twee jaar extra tijd gevraagd om de begroting in evenwicht te brengen; Wel wil hij de beloofde privatiseringen nu echt gaan uitvoeren.

Na enkele weken van ziekte verscheen de conservatieve premier Antonis Samaras dan toch in het parlement  om zijn beleid uiteen te zetten. Samaras leidt een coalitie met de socialisten en de linkse pro-Europese partij Dimas die over een riante meerderheid in het parlement beschikt.

De belangrijikste opgave is de strijd tegen de recessie die Griekenland nu al vijf jaar in zijn greep houdt, zei Samaras. Daarom vraagt hij de internationale schuldeisers van Griekenland om nog twee jaar geduld vooraleer de begroting op orde zal zijn.

Samaras gaf toe dat er de voorbije maanden tijd verspild is door de politieke heisa en de verkiezingen, maar belooft om nu echt werk te maken van structurele hervormingen en besparingen.

Zo wil hij tientallen Griekse overheidsdiensten sluiten of fuseren tot meer efficiênte organisaties. Hij belooft ook om overheidsbedrijven zoals de spoorwegen te privatiseren en wil de energiemarkt liberaliseren.