Minister zingt kritiek op beleid van zich af

De Australische politiek wordt momenteel vooral beheerst door de invoer van een omstreden milieubelasting. Kritiek is dan ook schering en inslag. Maar de discussie nam afgelopen zondag een vreemde wending toen Craig Emerson, minister van Handel en Competitiviteit, de kritiek al "dansend" tijdens een live-interventie van zich afzong. Zijn dansbewegingen leken nergens op en het zingen had hij ook beter gelaten voor onder de douche, maar het internet kon zoveel gekheid wel smaken.

Volgens oppositieleider Tony Abbott worden vervuilers te hard aangepakt en kunnen de vooropgestelde milieubijdrages een industriestad als Whyalla tot een spookstad herschapen. Tijdens een interview met ABC News liet Emerson als reactie plots een muziekje horen en begon te zingen van "No Whyalla wipeout, there on my TV ... shocking me right out of my brain". Dit ging gepaard met houterige bewegingen en een softe vorm van headbanging.

Het filmpje werd al snel druk becommentarieerd op verschillende internetforums, en de opmerkingen varieerden van "Wat een idioot!", "Hou op, The Voice is voorbij", "Dit is niet grappig, maar gênant" en "Dat hij zoiets durft!" tot "Het is al lang geleden dat ik zoiets grappigs gezien heb."

"Wat een circusclown!"

Collega-minister Peter Garrett, ooit zanger bij de Australisch popgroep Midnight Oil, twitterde al grappend: "Ik vind dat Emerson een fantastische job doet… als minister van Handel."

De oppositie was minder mild. George Brandi van de liberale partij: "Ik weet echt niet wat er door zijn hoofd moet zijn gegaan." Voor partijcollega Joe Hockey toonde deze schandelijke manier aan hoe de regering omgaat met de noden van de Australische bevolking. Hij noemde Emerson "een circusclown".

"Ik geef toe: zingen staat niet op dezelfde hoogte als mijn andere kwaliteiten. Toch heb ik een belangrijk punt willen maken. We willen komaf maken met de negatieve toekomstvoorspellingen van de heer Abbott", verduidelijkte Emerson zich op Sky News. Emerson had in ieder geval zijn reactie goed voorbereid, want hij had vooraf de toelating gevraagd aan een van de bandleden van de groep Skyhooks, om de originele melodie te mogen gebruiken.

lees ook