N-VA Kortrijk schuift lijsttrekker aan de kant

De voorzitter van Unizo Kortrijk neemt ontslag om de lokale lijsttrekker te worden van de N-VA. Dat is opmerkelijk, want de partij had eigenlijk al een lijsttrekker: de 59-jarige Catherine Waelkens (foto). Zij moet zich nu tevreden stellen met de tweede plaats op de lijst.

Op 3 mei stelde N-VA Kortrijk haar lijsttrekker voor: een 59-jarige huisvrouw. Catherine Waelkens zou het alternatief zijn voor kleppers zoals Stefaan De Clerck (CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Ze had geen mandaten in de nationale politiek en kon zich dus voluit inzetten voor Kortrijk. Ze is licentiate economie waardoor ze de lokale budgetten als geen ander zou kunnen beheren.

Maar vorige week raakte bekend dat de lokale partij Rudolf Scherpereel (kleine foto) had gevraagd om de lijst te trekken. De lokale Unizo-voorzitter reageerde vereerd maar moest er "nog eens goed over nadenken".

Nu heeft hij zijn beslissing gemaakt: Scherpereel neemt ontslag als Unizo-voorzitter en trekt de lijst van N-VA. Waelkens wordt de nummer twee. "'Voor mij voelt dat niet als een stap achteruit, integendeel", vertelt ze in de Krant van West-Vlaanderen. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik graag versterking wou. Met Rudolf Scherpereel is die wens nu ingewilligd."

Scherpereel is ook blij met zijn keuze. "'Bij Unizo Kortrijk was ik geremd om te beslissen", klinkt het. "Ik heb deze beslissing genomen omdat ik zaken wil realiseren die ik als Unizo-voorzitter moeilijk kon waarmaken." De stokpaardjes van de nieuwe lijsttrekker zullen werk en criminaliteit worden.

Burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) is een goede vriend van Scherpereel. In de Krant van West-Vlaanderen reageert hij verrast op het nieuws. "Ik had niet gedacht dat hij in de politiek zou gaan. Volgens mij is hij trouwens eerder een CD&V'er dan een N-VA'er".

lees ook