Opnieuw klacht tegen Vlaams Belang voor racisme?

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding overweegt om een klacht in te dienen tegen Vlaams Belang omdat de recente campagne "zeer choquerend" zou zijn. Dat vertelt de directeur van het centrum op de website Apache.be. Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter reageert "verwonderd".

Naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober lijkt het alsof Vlaams Belang terugkeert naar de harde kern uit de jaren 90. De partij ziet veel kandidaten en kiezers overstappen naar de N-VA en hoopt met de harde taal het tij opnieuw te keren.

Maar het Vlaams Blok, zoals de partij vroeger heette, werd in het verleden veroordeeld voor racisme. Uit de as van de veroordeelde partij kwam Vlaams Belang, dat gematigder zou moeten zijn.

Dat de partij nu terugkeert naar haar roots zint het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding niet. Directeur Jozef De Witte zegt in een interview op de website Apache.be dat de verkiezingstaal van de partij "zeer choquerend" is. Volgens De Witte overweegt het centrum om opnieuw een klacht in te dienen tegen Vlaams Belang.

Filip Dewinter, kopman van Vlaams Belang, reageert "verwonderd". In een reactie aan persagentschap Belga zegt hij dat "het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding kiezers onder druk wil zetten en afschrikken".

De veroordeling leverde het Vlaams Blok in 2004 heel wat stemmen op, zelfs Filip Dewinter geeft toe dat het de partij geen windeieren heeft gelegd. "Maar een rechtszaak kost tijd en geld, we zitten dus niet op een nieuwe procedureslag te wachten", klinkt het.

lees ook