Oud-dictator Videla veroordeeld voor babydiefstallen

De gewezen Argentijnse dictator Jorge Videla (grote foto) is tot 50 jaar cel veroordeeld wegens het ontvoeren van zo'n 500 baby's tijdens zijn militaire dictatuur. Reynaldo Bignone (kleine foto), eveneens ex-dictator van Argentinië, werd voor dezelfde feiten tot 15 jaar cel veroordeeld.

De twee hoofdverdachten zouden tijdens de militaire dictatuur, van 1976 tot 1983, systematisch de opdracht hebben gegeven om baby's van oppositieleden te ontvoeren.

Naar schatting 500 pasgeborenen en kleine kinderen van politieke tegenstanders werden op die manier ontvreemd. De baby's kwamen vervolgens onder een valse naam terecht bij families die als medestanders van de junta bekendstonden.

De veroordeling tot 50 jaar maakt voor Videla zelf weinig verschil: hij werd wegens schendingen van de mensenrechten al twee maal tot levenslang veroordeeld.

Familieleden van de verdwenen kinderen reageren verheugd op de veroordeling. Voor de zogenoemde "Dwaze Moeders", die actievoeren om alle slachtoffers van de militaire dictatuur onder de aandacht te houden en bijna 30 jaar lang manifesteerden op de Plaza de Mayo, is eindelijk gerechtigheid geschied.