Procedure om Roemeense president af te zetten

In Roemenië heeft het parlement de afzettingsprocedure tegen de president ingezet. Er is al langer een conflict aan de gang tussen president Traian Basescu en premier Victor Ponta. De Europese Unie heeft al laten weten dat zij bezorgd is over de gang van zaken in Roemenië.
De Roemeense president Basescu loopt het risico om afgezet te worden.

Het initiatief voor de afzetting van de president komt van de socialistische premier Victor Ponta (kleine foto) en de voorzitter van de liberalen (PNL), Crin Antonescu.

Van de 432 parlementsleden stemden 258 senatoren en volksafgevaardigden (kleine foto onder) voor het inzetten van de afzettingsprocedure tegen Basescu.

Basescu heeft tijdens de acht jaren dat hij president is, herhaaldelijk de regeringsvorming naar zijn hand gezet. Hij gebruikte daarbij het feit dat hij alleen volgens de grondwet het recht heeft het parlement een kandidaat voor de functie van premier voor te stellen. Zo forceerde hij coalities van zijn liberaal-democratische partij PDL met kleinere partijen, tegen de socialisten (PSD) en liberalen in, die samen steeds een krappe relatieve meerderheid hadden.

Ponta kwam twee maanden geleden aan de macht als premier, omdat parlementsleden van de PDL van Basescu massaal naar de oppositie waren overgelopen. Zo kwam het dat de PDL de macht bij een vertrouwensstemming verloor.

Wraak

De PDL had een door het Internationaal Muntfonds (IMF) en de EU opgelegde strenge besparingskoers aangehouden. De ambtenarenlonen werden met 25 procent verlaagd, de pensioenen bevroren en de btw met 5 procent opgetrokken naar 24 procent. Bij de gemeenteraadsverkiezingen begin juni werd de PDL daarvoor afgestraft en zakte de partij van Basescu naar een armzalige 15 procent van de stemmen, terwijl de PSD van Ponta en de PNL op bijna 50 procent uitkwamen.

Gesterkt door die overwinning had Ponta volgens waarnemers in alle rust de parlementsverkiezingen van deze herfst kunnen afwachten. Waarnemers geven twee verklaringen waarom hij dat niet doet en alles op alles zet om Basescu uit te schakelen: ten eerste schrik voor Jusititie, die volgens Ponta door Basescu wordt gestuurd. Sinds kort zit de politieke mentor van Ponta, ex-premier Adrian Nastase, wegens illegale partijfinanciering achter de tralies.

En ten tweede zou het gaan om wraak, omdat Ponta vermoedt dat Basescu de beschuldigingen van plagiaat aan het rollen heeft gebracht. Ponta zou 85 van in totaal 400 bladzijden van zijn juridische dissertatie afgeschreven hebben, zonder de bronnen te noemen.