RAF-terroriste veroordeeld voor moord in 1977

De voormalige RAF-terroriste Verena Becker (foto) is schuldig bevonden wegens medeplichtigheid aan de moordaanslag op de procureur-generaal Siegfried Buback in 1977. Ze werd door het gerechtshof van Stuttgart veroordeeld tot vier jaar cel.

Siegfried Buback werd in 1977 in Karlsruhe samen met twee begeleiders in zijn dienstwagen vanop een motor doodgeschoten door de Rote Armee Fraktion (RAF). Wie de dodelijke schoten heeft afgevuurd, werd nooit duidelijk. De zaak werd gesloten in 1980 omdat er geen voldoende bewijs werd gevonden.

Verena Becker werd in 1977 al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor andere feiten, een gewapende overval en poging tot moord. Maar in 1989 werd haar gratie verleend door de president van West-Duitsland.

In 2009 werd Becker opnieuw gearresteerd. Er werd nieuw bewijsmateriaal gebruikt met DNA-stalen. Verena Becker is nu wel schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de moord op de procureur-generaal. Becker zelf heeft altijd elke betrokkenheid bij de aanslag ontkend.

De RAF was een studentenbeweging ontstaan als protest tegen de Vietnamoorlog. De groep voerde een gewelddadige campagne tegen het "Amerikaans imperialisme" en de "kapitalistische onderdrukking van arbeiders".