Verkiezingsuitslag Mexico bevestigd na hertelling

Een hertelling van de stemmen in Mexico heeft niets veranderd aan de uitslag van afgelopen zondag. Hiermee is de overwinning van oppositiekandidaat Enrique Peña Nieto bevestigd. Tegenkandidaat Andres Manuel López Obrador weigert nog steeds de resultaten te accepteren.
Winnaar Enrique Peña Nieto

Presidentskandidaat Peña Nieto, van de Institutioneel Revolutionaire Partij, wint met 38 procent van de stemmen. De linkse López Obrador, die om een hertelling had gevraagd, behaalde 31 procent van de stemmen en hinkt daarmee ruim achter op de winnaar. Op de derde plaats eindigt Josefina Vazquez Mota van de nu regerende conservatieve partij.

De kiescommissie besloot meer dan de helft van de stemmen te hertellen, nadat kandidaat Peña Nieto van verkiezingsfraude werd verdacht. Volgens verliezende kandidaat López Obrador werden enkele miljoenen kiezers omgekocht met cadeaubonnen, door de partij van Peña Nieto. “Die beschuldigingen zijn nergens op gebaseerd”, verklaarde Peña Nieto aan CNN. “Het is duidelijk dat ik de verkiezingen met een ruime marge heb gewonnen.”

In 2006 betwistte López Obrador de verkiezingsuitslagen eveneens, nadat hij de presidentsverkiezingen nipt had verloren.

De nieuwe president vat op 1 december zijn ambt aan. Hij kreeg alvast felicitaties van uittredend president Felipe Calderon, president Barack Obama en de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff.