Water ruimen na zware onweders

De zware onweders die gisterenavond en vannacht over ons land trokken, hebben op verschillende plaatsen wateroverlast veroorzaakt. Vooral de Westhoek, het Pajottenland en het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen kregen het zwaar te verduren. In Zonnebeke bij Ieper liep een 40-tal woningen onder.

Een hevige regenbui veroorzaakte heel wat problemen in de Westhoek. Overal kreeg de brandweer oproepen binnen van ondergelopen kelders of straten en blikseminslagen. Dat was het geval in Ieper, Kemmel, Wervik, Oostnieuwkerke en Hooglede.

De overlast was het grootst in Zonnebeke in de buurt van Ieper. De wijk Boudewijnpark liep er in nauwelijks een kwartier tijd onder water. In een veertigtal huizen liepen kelders en garages onder water, vertelt brandweerluitenant Lieven Delva.

"De Zonnebeek die doorheen de wijk loopt, kon de toevloed van water uit hogergelegen gebieden niet meer slikken. Zo'n 40 huizen liepen waterschade op. Het gaat vooral om ondergelopen kelders en garages. Maar ook de openbare weg is aan het inkalven. Zoiets heb ik in mijn 10-jarige carrière nog nooit meegemaakt", aldus Delva. Het water in de wijk is intussen weer weggetrokken maar de schade is aanzienlijk.

Halve meter water in Denderwindeke

Ook de provincie Oost-Vlaanderen kreeg haar deel van de ellende. Dat was onder meer het geval in Deinze, het Waasland en de Denderstreek. In Zingem werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, omdat het waterbekken volgestroomd was.

"Het water stroomde via de Plankebeek naar het spaarbekken dat dreigde over te lopen. Daarom hebben we het water gecontroleerd en lichtjes gelost zodat enkele straten wat water kregen, maar de situatie is nu wel onder controle", aldus burgemeester Kathleen Hutsebaut. De brandweer en het gemeentepersoneel bleven de hele nacht ter plekke. Ook in Sint-Gillis-Waas was het gemeentelijk rampenplan tot iets over 21 uur van kracht.

In Aalst spoot het water uit de rioleringen. En in Ninove stond het water in het centrum 20 tot 30 centimeter hoog. Maar het ergst getroffen was deelgemeente Denderwindeke. Het water stond er in enkele straten tot een halve meter hoog. Een modderstroom uit de hogergelegen landerijen richtte heel wat schade aan in de Krekelstraat", aldus burgemeester Michel Casteur. "Maar de feiten zijn ook het gevolg van de manier waarop de landbouwers hun grond bewerken. Daar moeten we iets aan doen."

De hevige regen speelde ook het spoor parten. Er waren technische storingen en vertragingen tot 20 minuten tussen Aalter en Landegem, Ninove en Geraardsbergen en Schoonaarde en Dendermonde.

50 oproepen in Pajottenland

In Vlaams-Brabant werd vooral het Pajottenland getroffen. De situatie was het ergst in Herne en Galmaarden. De brandweer kreeg er meer dan 50 oproepen. "Er is tijdens de eerste wolkbreuk enorm veel modder van de velden de huizen binnengekomen", zegt burgemeester Kris Poelaert van Herne. In Galmaarden liep het water ook binnen in rusthuis De Zwaluw en de gemeentelijke feestzaal.

In Antwerpen was er vooral schade in Essen en Sint-Katelijne-Waver. In het centrum van Essen stonden verschillende huizen en kelders blank. In Sint-Katelijne-Waver is een huis onbewoonbaar na een blikseminslag. Er onstond een zolderbrand maar daarbij raakte niemand gewond.

Ook ten zuiden van de taalgrens waren er problemen. In Eghezée (Namen) moest de brandweer een 10-tal keer uitrukken om wegen te vegen, kelders leeg te pompen en modderstromen op te ruimen. In het centrum van de stad Namen stond het water in de kelders tot 20 centimeter hoog. Voorts was er ook hinder in de stad Namen, in Charleroi en in de provincie Henegouwen.