Yahoo! en Facebook sluiten een alliantie

De internetbedrijven Yahoo! en Facebook hebben een punt gezet achter hun ruzie over patenten en gaan nu samen een alliantie sluiten. Ze zullen elkaars technologie onder licentie mogen gebruiken.

In maart had Scott Thompson, de vorige CEO van Yahoo!, een klacht ingediend tegen Facebook wegens inbreuk op tien patenten over technologie van Yahoo!. Dat had in de internetwereld tot zware kritiek geleid en daarop sloeg Facebook terug met een eigen klacht tegen Yahoo!.

Facebook heeft inmiddels bijna duizend patenten gekocht van IBM en van Microsoft, een van zijn grote aandeelhouders.  Intussen heeft het bedrijf ook een deels mislukte beursintroductie achter de rug.

Inmiddels is Thompson opgestapt als topman van Yahoo! en zijn tijdelijke vervanger Ross Levinsohn heeft het nu op een akkoordje gegooid met Sheryl Sandberg, vicetopvrouw van Facebook. 

Beide bedrijven trekken nu hun klachten in en zullen voortaan elkaars technologie mogen gebruiken onder licentie. Samen hopen ze nu sterker te staan tegenover de internetgigant Google. Door de deal verhoogt ook de kans dat Levinsohn nu echt de topman van Yahoo! zal worden.