Zwembaden anders bekeken op "De vragende partij"

Op “De vragende partij” blijkt dat vele gebruikers graag meer en betere zwemfaciliteiten willen. Naast de vraag voor een nieuw (openlucht-)zwembad, langere openingsuren en lagere toegangsprijzen zijn er ook specifiekere zwembadvoorstellen.

Zo hoopt men via het interactieve verkiezingsproject op “warme zwemuurtjes” en chloorvrije zwembaden. Uit deze voorstellen lijkt het erop dat openbare zwembaden hun aanbod mogelijk meer moeten afstellen op gebruikers met medische klachten.

Warme uurtjes in Tessenderlo en Beerse

In Tessenderlo en Beerse ijvert men voor “warme uurtjes”. De temperatuur van het zwembadwater zou dan één namiddag of avond in de week opgetrokken worden 30° tot 32° in plaats van de geadviseerde temperatuur van 27°. Op die manier kunnen mensen met spier- en gewrichtsziekten op een ontspannen manier aan lichaamsbeweging doen.

Liliane Ovaere van Reumanet licht toe: “Voor reumapatiënten en patiënten met andere spier- en gewrichtsziekten is het erg belangrijk te blijven bewegen”. Aangepaste sporten zijn wandelen, fietsen op vlakke ondergrond en zwemmen in warm water zodat de spieren niet verkrampen. Voor Annicq Wellens, die het voorstel in Tessenderlo lanceerde, biedt het bovendien ook de gelegenheid aan patiënten om sociale contacten te onderhouden met lotgenoten.

Dit initiatief bestaat al in Geraardsbergen, Herentals en Leuven. Krijgen de zwembaden in Tessenderlo en Beerse binnenkort ook warme uurtjes, dankzij “De vragende partij”?

Chloorvrij zwemmen

Een ander veelvuldig gelanceerd voorstel is om zwembaden niet meer te desinfecteren met chloor, omdat chloorlucht klachten kan geven bij astmapatiënten. Ook lokt chloor bij heel wat mensen allergene reacties uit.

Voor sommigen reden genoeg om niet te gaan zwemmen. Freddy Van Erp, die het voorstel in Tienen ingaf, laat zich niet tegenhouden door zijn allergie en gaat 2 tot 3 maal per week zwemmen. Hij heeft na zijn zwembadbezoeken steevast last van niesbuien en klachten op de luchtwegen, waardoor hij zich genoodzaakt ziet om na het zwemmen allergieremmers te nemen.

Er zijn nieuwe technieken die ervoor zorgen dat het zwembadwater minder chloor bevat, zoals zoutelectrolyse, koperzilverionisatie of de toepassing van ozon bij filtratie. De zwembaden die hiervan gebruikmaken bevatten minder chloor dan bij de standaard systemen, maar zijn niet chloorvrij. Deze systemen brengen vaak een meerkost met zich mee, maar dat schrikt Freddy Van Erp niet af: “Ik geef liever mijn geld uit aan het zwembad dan aan medicatie”.

Ook in andere gemeenten in Vlaanderen is de vraag op “De vragende partij” voor chloorvrije zwembaden groot. Naast Tienen hoopt men ook in Opglabbeek, Rotselaar, Blankenberge, Gent en Leuven binnenkort te kunnen gaan zwemmen in chloorvrij water.

lees ook