"Waarom hebben jullie je kar zo gedraaid?"

Groen-voorzitter Wouter Van Besien haalt in een open brief scherp uit naar zijn SP.A-collega Bruno Tobback. Hij hekelt de koerswijziging van de SP.A bij de beslissing over de kernuitstap, waarbij Tihange I dan toch langer openblijft.

"De beste relance is de uitvoering van de kernuitstap zoals afgesproken", liet Tobback begin deze week nog optekenen bij de voorstelling van het relanceplan van zijn partij. Hij doelde dan op de sluiting van Doel I en II en van Tihange I, zoals afgesproken in de wet op de kernuitstap van paarsgroen. 

"Je stellingname bleek maar om te lachen. Twee dagen later kwam de U-bocht. Hou maar 10 jaar langer open, die kerncentrale", stelt Van Besien vast in zijn open brief. "Sorry kiezers, dat we tot een paar uur voor het kernkabinet het tegenovergestelde zeiden. Sorry milieubeweging, dat we jullie voor het lapje hielden. Sorry toekomstige generaties, voor dat radioactieve afval dat we aan het produceren zijn."

Van Besien blijft betwisten dat het openhouden van Tihange I nodig is voor de bevoorradingszekerheid. "Zelfs het uitrustingsplan-Wathelet, de basis voor de regeringsbeslissing, zegt het: zes geplande gascentrales zijn in staat om vanaf 2016-17 4.000 MW te produceren. Ruim voldoende om de sluiting van Tihange 1 op te vangen."

"Waarom hebben jullie je kar zo gedraaid? Waarom hebben jullie ervoor gezorgd dat niemand de nieuwe uitstapkalender nog gelooft, aangezien er blijkbaar toch altijd mee kan gerommeld worden?", vraagt Van Besien. "Want als jullie die wet nu aanpassen, waarom zou een nieuwe regering dit in 2014 niet opnieuw doen?"

Blijkbaar was deelname aan de regering belangrijker, oordeelt Van Besien.

Negeerde Wathelet eigen experts?

Volgens De Morgen heeft staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet overigens het voorkeurscenario van zijn eigen administratie genegeerd.

Uit documenten van de Federale Overheidsdienst Energie die de krant kon inkijken, zou blijken dat de administratie voorstanders was van een sluiting van de drie oudste kerncentrales in 2017.  Wathelet zou dat rapport over een kernuitstap zonder blackout naar de prullenmand hebben verwezen.