Belg opgepakt voor rol in Rwandese genocide

De politie heeft een man van Rwandese origine opgepakt op Brussels Airport. Thaddée Kwitonda werd gezocht voor zijn rol bij de volkenmoord in Rwanda, in 1994. Hij was gisteren opgepakt in Oeganda en op het vliegtuig naar Brussel gezet.

"De heer Kwitonda werd gisteravond in Oeganda opgepakt omdat hij illegaal op het grondgebied van Oeganda verbleef", bevestigt Joren Van de Weyer van Buitenlandse Zaken. "Daarna hebben de Oegandese autoriteiten beslist om hem uit te wijzen naar Belgie, omdat hij de Belgische nationaliteit heeft."

België heeft in oktober vorig jaar een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd tegen Kwitonda voor misdaden tegen de mensheid. De man is jurist van opleiding. Voor de genocide bekleedde hij een hoge post bij de Rwandese centrale bank.