Dode aan stembureau in Libië

De verkiezingen in Libië verliepen, gezien de omstandigheden, al bij al rustig. Alle stembureaus zijn ondertussen gesloten. In het oosten van het land waren wel wat schermutselingen, daarbij is één iemand om het leven gekomen.

Het oosten van Libië is de bakermat van de revolutie tegen de voormalige Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi. Maar de Libiërs uit het oosten zullen in het Algemeen Nationaal Congres - de inzet van deze verkiezingen - minder vertegenwoordigd zijn dan hun landgenoten uit de hoofdstad Tripoli en het westelijke deel van het land.

Onrechtvaardig, vindt men in het oosten, waar men een betere verdeling van de zetels in het parlement eist. Militanten trachten daarom de verkiezingen te boycotten. Zo stormden gewapende mannen in Benghazi, de belangrijkste oostelijke stad, een verkiezingsbureau binnen en namen er volgens getuigen de stembrieven en de kieslijsten mee. Er zouden ook honderden stembiljetten in brand gestoken zijn.

Toen onbekenden het vuur openden op een stembureau zou er één dode en een gewonde gevallen zijn. Dat gebeurde in de stad Ajdabiya.

Uitbundige sfeer in Tripoli

Elders in de regio bleven verschillende stembureaus dicht als gevolg van acties door militanten. Volgens de autoriteiten in Tripoli is 94 procent van alle stembureaus in het land wel opengegaan. Van de 1.554 bureaus zouden er 101 dichtgebleven zijn.

In Tripoli zelf is er gestemd in een uitbundige sfeer. Getoeter van auto's en gezangen uit de luidsprekers op minaretten wisselden er elkaar af. In de straten hangen vlaggen en in sommige bureaus werd elkeen die zijn of haar stem heeft uitgebracht, gefeliciteerd door de wachtenden achter hem of haar. Tientallen politieagenten verzekerden intussen de veiligheid.

Volgens Moustapha Adeljalil (foto in tekst), de voorzitter van de Nationale Overgangsraad, verlopen de verkiezingen "uitstekend". Hij drukte ook zijn hoop uit dat ze een succes worden en dat "onze broeders in Benghazi" zich afzijdig zouden houden van elke vorm van geweld.