Janssens: "De Wever zegt veel maar doet niets"

Burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (SP.A) haalt in een interview in De Standaard Weekblad zwaar uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hij vindt dat De Wever veel zegt, maar weinig doet. Volgens De Wever worden de verkiezingen een strijd tegen de N-VA.

Burgemeesters Janssens vreest dat de N-VA-voorzitter Antwerpen zal gebruiken als breekijzer voor de nationale politiek. "Daar hebben we vanaf 2003 net komaf mee gemaakt. Voorheen werd voor de oplossing van problemen verwezen naar het Vlaams, federaal of internationaal niveau. Daar hebben wij verandering in gebracht en dat maakt de sterkte van onze coalitie", zegt Janssens.

Volgens Janssens is de populariteit van De Wever en de N-VA gebaseerd op negativisme. "Wie kiezers aanspreekt op het feit dat ze voor om het even welke reden chagrijnig kunnen zijn, boort een goudmijn aan." Maar Janssens is van mening dat De Wever op zijn eigen grenzen botst als hij zelf verantwoordelijkheid zal dragen in het bestuur. "Dan word je onderdeel van die ontevredenheid", zegt Janssens.

Daarenboven vindt de burgemeester dat De Wever nog niet veel heeft laten zien. "Iemand die alleen dingen zegt maar nooit dingen doet, blijft onaantastbaar", vindt Janssens. 

Ondanks de minder goede peilingen voor de SP.A in Antwerpen is Janssens optimistisch over de verkiezingen. "Mijn prognose voor de stadslijst (SP.A en CD&V, nvdr) is opnieuw ongeveer 35 procent", liet hij al eerder optekenen. "We zullen op een verstandige manier campagne voeren. Ik ga in geen geval reageren op de campagne van anderen."

"Iedereen tegen de N-VA"

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt de goede peilingen voor zijn partij geen godsgeschenk. "We hebben het gevoel dat we niet meer kunnen winnen", zegt De Wever in De Morgen. "Op den duur gaan de mensen nog zeggen dat het tegenvalt als we ergens niet de absolute meerderheid behalen."

Voor de verkiezingen in Antwerpen verwacht De Wever een polarisatie tussen hemzelf en Janssens. "De vraag is waar Janssens en de N-VA zullen eindigen en met wie ze een coalitie kunnen vormen."

De uithalen van onder meer de SP.A en CD&V op zijn partij, vindt de De Wever voor rekening van die partijen. "Tot oktober is er klaarblijkelijk maar één meerderheid, en dat is de meerderheid tegen de N-VA. Niemand doet zijn mond open zonder de N-VA te vernoemen."

lees ook