Kustgemeenten boos op "onbetrouwbaar" weerstation

Enkele kustgemeenten overwegen om juridische stappen te ondernemen tegen het commerciële weerstation Meteo België omdat het op zijn website slecht weer heeft voorspeld voor een groot deel van de zomer. "Onbetrouwbaar", reageren de kustgemeenten.
Krijgen we een sombere zomer aan de kust? (archieffoto)

De zomer is nog niet echt uit de startblokken geschoten en als het van Meteo België afhangt, zal dat de komende weken ook niet meer gebeuren. Het weerstation zette enkele langetermijnprognoses op zijn website die kustfanaten niet graag zullen lezen. Tot diep in de zomervakantie wordt het somber weer aan de kust, voorspelt Meteo België.

Langetermijnvoorspellingen zijn ongewoon, in het weerbericht hoor je hooguit de voorspelling voor de komende vijf dagen. De betrouwbaarheid ervan wordt dan ook in vraag gesteld door enkele kustgemeenten, die een sombere, natte zomer kunnen missen als kiespijn. Meer nog, ze overwegen om juridische stappen te ondernemen tegen het weerstation, want ze slaan nergens op en berokkenen alleen maar veel schade, luidt het.

"We krijgen een zondvloed van annulaties in de hotels en bij de cabines op het strand", geeft Daniël De Spiegelaere van de toeristische dienst van Knokke aan. "De betrouwbaarheid is maar 50 procent, één kans op twee. Het staat wel in de kleine lettertjes, maar de titel is ondertussen wel geplaatst en het onheil is geschied. En dat kunnen wij moeilijk nog verder aanvaarden."

Volgens Meteo België zijn de voorspellingen wel betrouwbaar genoeg om te publiceren. "Wij ontwikkelen onze seizoensgebonden trends op basis van objectieve factoren", zegt Xavier Lizin in de Corelio-kranten. "Natuurlijk zijn ze niet even nauwkeurig als een bericht dat het weer voorspelt over drie dagen. Toch zijn bedrijven en instellingen vaak vragende partij voor dergelijke langetermijnvoorspellingen."

Meest gelezen