Lopez Obrador zet hakken in Mexicaanse zand

Andres Manuel Lopez Obrador, die bij de Mexicaanse presidentsverkiezingen het onderspit moest delven tegen Enrique Peña Nieto, blijft zich tegen de uitslag verzetten. Na zijn eis om de stemmen te hertellen, overweegt hij nu om een rechtszaak aan te spannen.
Lopez Obrador geeft zich niet zomaar gewonnen.

De Mexicaanse presidentsverkiezingen zijn al een week achter de rug, maar het stof dat ze deden opwaaien, is nog altijd niet gaan liggen. Enrique Peña Nieto (foto in tekst), de nieuwe sterke man van de oude machtspartij PRI, trok op 1 juli het laken naar zich toe: met dik 38 procent van de stemmen versloeg hij zijn dichtste concurrent Andres Manuel Lopez Obrador (foto bovenaan) met een verschil van zo'n 7 procent.

Maar de linkse Lopez Obrador legde zich niet zomaar neer bij die uitslag. Al op de verkiezingsdag zelf beschuldigde Lopez Obrador zijn tegenkandidaat van fraude, een beschuldiging die hij ook na het bekend worden van de uitslag volhield. Hij verkreeg dat de helft van de stemmen herteld werd, maar de uitslag werd gisteren bevestigd: Peña Nieto is de nieuwe president.

Lopez Obrador, overtuigd van zijn gelijk, houdt echter voet bij stuk. Hij wil nu via de rechtbank bewijzen dat het kamp van Peña Nieto met zwart geld stemmen heeft afgekocht om hem aan de macht te krijgen. Lopez Obrador is van plan om volgende week naar de rechtbank te stappen, zo meldt de BBC.

De linkse politicus is niet aan zijn proefstuk toe. Zes jaar geleden verloor hij ook de verkiezingen, toen van huidig president Felipe Calderón, die op 1 december officieel opgevolgd wordt door Peña Nieto. Lopez Obrador wilde zich ook toen niet bij de -nipte- uitslag neerleggen en organiseerde wekenlang protestbetogingen in Mexico Stad.

Zijn verzet tegen de uitslag van vorige week is overigens geen solo-actie. Heel wat Mexicanen zijn van mening dat er geknoeid werd met de stemmen. Er zijn ook heel wat videobeelden opgedoken van mensen die beweren dat ze betaald werden om op de PRI van Peña Nieto te stemmen.

Peña Nieto zelf laat de beschuldigingen niet zomaar passeren. Hij ontkent elke vorm van fraude en overweegt zelfs om op zijn beurt een rechtszaak aan te spannen.