Tientallen doden door noodweer in zuiden Rusland

In de Zuid-Russische regio Krasnodar, ten noordoosten van de Zwarte Zee, zijn minstens 99 doden gevallen door zwaar onweer en overstromingen na zware regenval. Honderden huizen kwamen onder water te staan en zo'n 22.000 gezinnen zitten zonder elektriciteit.

De overstromingen zijn het gevolg van onophoudelijke regen, die zo'n 24 uur lang aanhield, en verrasten heel wat slachtoffers in hun slaap. In de stad Krymsk zijn ten minste 76 doden gevallen, in Gelendzjik minstens 9 en in Novorossiejsk 2.

De haven van Novorossiejsk is gesloten na het noodweer. Novorossiejsk is de grootste Russische haven aan de Zwarte Zee en is belangrijk voor de olie-export.

De autoriteiten hebben hulpteams ter plaatse gestuurd. De politie is massaal aanwezig om eventuele plunderingen te verhinderen.

Ook in Polen, Tsjechië en Slovakije waren er vannacht zware onweders, maar daar is er alleen materiële schade.