Voor 10 miljoen euro aan maaltijdcheques verloren

In ons land gaat er elk jaar voor 10 miljoen euro aan maaltijdcheques verloren omdat ze niet op tijd gebruikt worden. Dat schrijft het Nieuwsblad. CD&V en MR hebben een wetsvoorstel ingediend om de geldigheidsduur te verlengen.

"Door de geldigheidsduur op te trekken van drie tot twaalf maanden hopen we dat de maaltijdcheques meer kunnen benut worden en dat er minder geld verloren gaat voor bedrijven en werknemers", zegt Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V).

Nu al bestaat er een procedure waarbij werknemers vervallen maaltijdcheques toch nog kunnen gebruiken, maar volgens Vercamer hangt dat af van de goodwill van de uitgiftebedrijven en zijn er ook een aantal kosten aan verbonden. 

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) pleit voor een afschaffing van de maaltijdcheque en ziet liever een "maaltijdvergoeding" op de loonbrief, waarop werknemers en werkgevers evenmin een socialezekerheidsbijdrage zouden moeten betalen. Unizo is ook vragende partij, maar kan zich in afwachting verzoenen met een verlenging van de geldigheidsduur tot 1 jaar.