"De VS is mee verantwoordelijk voor bloedvergieten"

De Syrische president Bashar al-Assad haalt scherp uit naar de Verenigde Staten in een televisie-interview. "Amerika is mee verantwoordelijk voor het bloedvergieten als het terroristen steunt", klinkt het. Kofi Annan, de VN-gezant, geeft intussen toe dat het vredesplan mislukt is.

"Als de Verenigde Staten wapens of zelfs maar openlijke politieke steun geven aan de terroristen, zijn ze ook hun bondgenoot", aldus Assad. Hij neemt het woord "rebellen", niet in de mond, hij spreekt systematisch over "bendes" en "terroristen".

"Ik ga geen ontslag nemen. Een president mag zijn verantwoordelijkheden en de nationale uitdagingen niet ontlopen." Assad gaat ervan uit dat de meerderheid van de Syrische bevolking hem steunt. "De meeste burgerslachtoffers waren ook mensen die mij steunen", klinkt het.

Kofi Annan erkent mislukking vredesplan

Kofi Annan, de speciale gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga voor Syrië, erkent dat zijn vredesplan is mislukt en pleit voor een rol voor Iran bij het zoeken naar een oplossing voor de crisis in het land. Hij heeft dat gezegd in een interview met de Franse krant Le Monde.

"We hebben belangrijke inspanningen gedaan om deze crisis proberen op te lossen op een vreedzame en politieke manier", zegt Annan tegen Le Monde. "Blijkbaar zijn we daar niet in geslaagd."

Sinds het begin van de opstand tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, in maart vorig jaar, heeft het geweld al meer dan 17.000 mensenlevens geëist: 11.815 burgers, 4.316 leden van de Syrische ordediensten en 881 deserteurs Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gemeld, een oppositiegroep die opereert vanuit Groot-Brittannië.

Annan geeft de moed nog niet op. "Rusland heeft invloed (op het regime in Damascus, nvdr.), maar ik ben niet zeker of de gebeurtenissen door Rusland alleen worden bepaald. (...) Iran is een belangrijke speler en moet deel uitmaken van een oplossing. Iran heeft invloed en dat kunnen we niet ontkennen."