"Verzekering gewaarborgd wonen te weinig bekend"

De verzekering gewaarborgd wonen is nog niet bekend genoeg. Dat zegt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) in De Zondag, als reactie op de dalende trend in het aantal aanvragen voor zo'n verzekering. Er komt daarom een nieuwe informatiecampagne.
Wie een huis koopt, kan zich laten beschermen tegen inkomstenverlies.

De verzekering gewaarborgd wonen beschermt mensen die een hypothecaire lening zijn aangegaan tegen inkomstenverlies door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Wie een huis wil kopen of renoveren en daarvoor geld wil lenen, kan er sinds 1 april 2009 een beroep op doen. De verzekering is gratis, de overheid betaalt de premie.

De populariteit van de verzekering neemt echter af. In 2010 werden 9.180 aanvragen goedgekeurd. In 2011 zakte dat aantal naar 5.337. Dit jaar zijn er nog geen 2.500 dossiers ingediend en goedgekeurd.

Volgens Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A, foto) is de maatregel "gewoon nog niet bekend genoeg bij het grote publiek". Wonen Vlaanderen zal daarom in de loop van het jaar een nieuwe informatiecampagne lanceren die in eerste instantie gericht zal zijn op het sensibiliseren van notarissen, maakte de minister in De Zondag bekend.

De minister wil de notarissen aansporen om mensen die voor hun akte bij hen langskomen, er elke keer opnieuw op te wijzen dat ze recht hebben op de gratis verzekering. "Ik vind dat dat toch een belangrijke taak is die bij de notaris gelegd mag worden", benadrukt ze. Van den Bossche wil in overleg met de notarissen ook bekijken hoe de aanvraag vereenvoudigd kan worden.

Sinds dit jaar is er overigens geen inkomensgrens meer voor de verzekering. De kostprijs van de woning mag wel niet te hoog zijn.