Cholera-uitbraak bereikt Cubaanse hoofdstad

In Havana is een 60-jarige vrouw besmet met cholera. Eerder deze week stierven 3 mensen in het oosten van het land. Het zou om de eerste cholera-uitbraak in meer dan 50 jaar gaan.

De cholera-uitbraak in Cuba begon enkele weken geleden in de regio Granma, in het uiterste oosten van het eiland. In Manzanillo, op 750 kilometer van de hoofdstad Havana, kwamen midden deze week 3 zestigers om het leven. In totaal raakten meer dan 50 mensen besmet. Meer dan 1.000 mensen kregen een medische behandeling.

Volgens de BBC werden er afgelopen week ook controles op symptomen van de ziekte uitgevoerd in Havana. Tests hebben uitgewezen dat een 60-jarige vrouw wel degelijk besmet is met cholera. De vrouw werd woensdag in het ziekenhuis opgenomen.

De bron van de besmetting is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk zijn de mensen ziek geworden door het drinken van besmet water. Maar er zou ook een verband met de cholera-uitbraak in Haïti kunnen zijn. Honderden verplegers en dokters uit de oostelijke regio hebben namelijk besmette patiënten in Haïti behandeld. Tienduizenden mensen raakten er besmet door een cholera-uitbraak na de zware aardbeving in 2010. 7.000 Haïtianen overleefden de ziekte niet.

Cholera veroorzaakt diarree en uitdroging van het lichaam en kan bij een gebrek aan een degelijke behandeling tot de dood leiden. Volgens de Cubaanse autoriteiten is de uitbraak in het land onder controle en zijn alle middelen ter beschikking om patiënten de nodige behandeling te geven. Vier ziekenhuizen in het oosten van het land zijn ook voorbereid om patiënten eventueel te isoleren.

Volgens het Cubaanse ministerie van Gezondheid gaat het om de eerste gerapporteerde cholera-uitbraak in meer dan 50 jaar. De vorige vond vlak na de revolutie in 1959 plaats.