Dodental Russisch noodweer loopt verder op

Het noodweer in het zuidwesten van Rusland heeft al aan 171 mensen het leven gekost. Honderden hulpverleners zoeken nog altijd naar overlevenden. De Russische president Vladimir Poetin is het rampgebied gaan bekijken met een helikopter.

De regio Krasnodar, ten noordoosten van de Zwarte Zee, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag verrast door hevig onweer en zware regenval die urenlang standhield, met overstromingen tot gevolg. Heel wat mensen, vooral ouderen, werden verrast in hun slaap en verdronken in het water.

Volgens een nieuwe balans van het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn nu al 150 doden gevallen. De meeste doden, 139, vielen in het district Krymsk. In de badstad Gelendjik vielen 9 doden, 2 mensen kwamen om in de naburige havenstad Novorossiisk.

Verschillende slachtoffers konden nog niet geïdentificeerd worden. Hulpverleners zoeken nog steeds naar overlevenden. Volgens de plaatselijke autoriteiten werden meer dan 12.000 mensen door de overstromingen getroffen, 4.000 woningen raakten beschadigd. Zo'n 29.000 mensen zouden nog steeds zonder elektriciteit zitten.

De Russische president Vladimir Poetin is het rampgebied gisteren overgevlogen met een helikopter (foto in tekst). Gisteravond woonde hij ook een crisisoverleg bij. Verschillende mensen in het rampgebied zijn misnoegd over het gebrek aan steun van de plaatselijke autoriteiten, blijkt uit getuigenissen ter plekke en op het internet. Poetin heeft een onderzoek bevolen, om na te gaan of de lokale autoriteiten op tijd alarm hebben geslagen.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft ondertussen een persbericht verstuurd waarin hij medeleven betuigt aan de getroffen families.