Eerste homohuwelijk van VS-parlementair

In de Verenigde Staten is de Democraat Frank Barney in het huwelijk getreden met zijn levenspartner Jim Ready. Het huwelijk vond plaats in de deelstaat Massachusetts en is meteen ook het eerste homohuwelijk van een Amerikaans parlementslid.

Frank Barney is 72 jaar oud en stelt zich niet langer herverkiesbaar. Hij zat meer dan drie decennia in het Huis van Afgevaardigden. Zijn 42-jarige partner is aannemer.

Het huwelijksfeest vond plaats in de buurt van Boston. Opgemerkte gasten waren senator John Kerry en Nancy Pelosi, oud-voorzitster van het Huis van Afgevaardigden. 

Een delicate kwestie

Het homohuwelijk is al jaren een controversieel onderwerp in de Verenigde Staten. Het is alleen in de staten Massachusetts, Connecticut, Vermont, New Hampshire en New York toegelaten. Dat is ook zo in het hoofdstedelijke District of Columbia.

In 2008 had het hooggerechtshof in California het homohuwelijk toegelaten, maar dat werd weer ongedaan gemaakt toen een meerderheid van de bevolking in een referendum een voorstel goedkeurde dat stelde dat alleen een huwelijk tussen man en vrouw wettelijk kon zijn.

In mei zei president Barack Obama dat hij voorstander is van een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Hij wordt daarin gesteund door de Democratische oud-president Bill Clinton en Jimmy Carter en de Republikeinse oud-vicepresident Dick Cheney.