Extra geld voor een vreedzaam Afghanistan

Afghanistan krijgt de komende jaren 13 miljard euro buitenlandse steun in ruil voor beter bestuur. Dat is beslist op een internationale donorconferentie in de Japanse hoofdstad Tokio.

De laatste buitenlandse gevechtstroepen vertrekken in 2014 uit Afghanistan. Daarna moet het land op eigen benen staan. Om te verhinderen dat Afghanistan opnieuw verzinkt in een spiraal van geweld, heeft de NAVO onlangs nog militaire steun beloofd.

Op de internationale conferentie in Tokio hebben meer dan 70 landen en organisaties nu beslist om 13 miljard euro voor de ontwikkeling van het land te geven. "We staan voor een kritiek moment in de Afghaanse geschiedenis", zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Volgens hem moet Afghanistan een zelfstandig werkend land worden.

Het land krijgt nu geld in ruil voor hervormingen, en het moet ook de wijdverbreide corruptie aanpakken. Momenteel is Afghanistan nog een van de armste en corruptste landen ter wereld. Ook de entourage van president Hamid Karzai heeft voor wat dat laatste betreft geen onbesproken reputatie.

Desondanks blijft het nog erg onrustig in Afghanistan. In het zuiden van het land zijn vanmorgen nog minstens 24 Afghaanse soldaten om het leven gekomen toen een reeks bermbommen ontploften. In de provincie Helmand vielen nog eens twee doden bij een andere bomaanslag. De Verenigde Naties geven toe dat er vandaag nog altijd te veel burgers omkomen door geweld. Vorig jaar bijvoorbeeld waren dat er 3.021.