Italiaanse premier boos op Nederland en Finland

De Italiaanse premier Mario Monti heeft zwaar uitgehaald naar Nederland en Finland. Die weigeren het noodfonds te spijzen dat Europese lidstaten in crisis uit de nood moet helpen. Morgen zitten de Europese ministers van Financiën bij elkaar, ze zullen de situatie bespreken.

Op de Europese top eind juni hadden de 17 eurolanden een regeling getroffen om banken in moeilijkheden rechtstreeks geld te laten lenen bij de noodfondsen. Dat was om de begroting van landen niet meer in moeilijkheden te brengen.

Vooral voor Italië en Spanje was de nieuwe regeling welgekomen. Heel wat banken daar hebben het water aan de lippen staan, waardoor de langetermijnrentes van beide landen de hoogte in geschoten zijn.

Toen het Europese verdrag werd afgesloten, daalde die rente, maar na de top kwamen Nederland en Finland op hun akkoord terug. De Italiaanse en Spaanse rente schoot meteen weer omhoog, tot pieken boven de 7%.

De Italiaanse premier Mario Monti is niet opgezet met de woordbreuk. "Als enkel zij die het geld hebben het beleid mogen bepalen, zijn we fout bezig", klinkt het. "Iedereen moet het zijne doen."

Morgen is er opnieuw overleg tussen de Europese ministers van Financiën. Nederland en Finland zullen daar uitleggen waarom ze op het akkoord teruggekomen zijn. De bedoeling van de top is om de plooien weer glad te strijken.