Kris Defoort gelauwerd met Sabam Jazz Award

De Belgische pianist, orkestleider en componist Kris Defoort heeft de Sabam Jazz Award voor gevestigde waarde in ontvangst genomen op het Gent Jazz Festival. De auteursrechten- vereniging zette ook Lander Gyselinck en Jacobien Tamsma in de bloemetjes.

Kris Defoort uit Brugge is op Gent Jazz bekroond met de Sabam Jazz Award voor gevestigde waarde. De prijs is goed voor 10.000 euro. "Kris Defoort maakt jazz, klassiek en opera. Op al deze terreinen valt hij op door de consistentie van de creatieve reflexen, de constante kwaliteit van de expressie en de voortdurende afwijzing van het status quo", motiveert de jury van de Sabam Jazz Award.

Lander Gyselinck won Sabam Jazz Award voor jong talent. "De award is een erkenning van het grote intrinsieke muzikale talent van de winnaar. Daarenboven komt hij over als een zeer gemotiveerde artiest die zich zonder enig probleem aan het ontplooien is van een ondersteunende tot een sturende muzikant", meldt de jury. Aan de prijs voor jong talent is 5.000 euro verbonden.

Jacobien Tamsma (foto) werd uitgeroepen tot "Muze van Sabam". Tamsma organiseert concerten als Skoda Jazz, VW Spring Sessions en Brussels Jazz Marathon. Ze heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de carrières van Philip Catherine en Jef Neve.