Liberale partij eist verkiezingsoverwinning op in Libië

Een dag na de verkiezingen in Libië zijn er nog geen officiële resultaten bekend, maar de liberale partij van ex-premier Mahmoud Jibril roept zichzelf uit als winnaar. Twee andere partijen, waaronder die van de moslimbroeders, erkennen die overwinning.

De liberale partij heet het "Verbond van Nationale Krachten" en wordt geleid door Mahmoud Jibril, hij was een van de leidende figuren in de Nationale Overgangsraad.

Gisteren waren er de eerste vrije verkiezingen in meer dan 60 jaar in Libië. Onder het regime van Moe'ammar al-Khaddafi was politiek verboden. De eerste verkiezingen liepen al bij al rustig, al viel er in het oosten van het land één dode bij onrusten aan een stembureau.

De opkomst van de verkiezingen zou bijzonder hoog zijn. Verschillende bronnen geven cijfers van 60% tot zelfs 80%. Officiële resultaten zijn er nog niet.