Kust klaagt over veel én agressieve meeuwen

Verschillende kustgemeenten klagen dat er te veel meeuwen zijn. Bovendien gedragen de zeevogels zich ook agressief. In Zeebrugge zijn enkele NMBS-werknemers zelfs aangevallen. Er liggen nu plannen op tafel om de overlast tegen te gaan.
Meeuwen voor de kust van Oostende

Voor de Belgische kust is de zomer tot nog toe een mager beestje. Het weer is er niet naar om toeristen aan te trekken en bovendien is er een ware plaag van meeuwen. Verschillende gemeenten willen actie ondernemen tegen de krijsende zeevogels.

Want de beestjes tonen zich erg agressief. Zo vallen ze geregeld mensen lastig die buiten iets aan het eten zijn. In de haven van Zeebrugge zijn ook al een aantal werknemers van de NMBS aangevallen. Onlangs nog werd een arbeider naar het ziekenhuis gestuurd nadat een meeuw op hem was afgevlogen en in zijn hoofd had gepikt.

Minister van Mobiliteit Paul Magnette (PS) heeft een dossier over de kwestie ontvangen. "Het is een broedplaats van de meeuwen, daar zijn ze altijd nog agressiever", zegt hij. De minister heeft al samengezeten met de NMBS om over het probleem te praten, maar voorlopig vinden ze geen oplossing.

“Meeuwen zijn beschermde vogels. Het is dus niet evident hen naar een andere locatie te lokken”, klinkt het. Her en der wordt geopperd om die beschermde status op te heffen, waardoor de populatie verkleind zou kunnen worden, maar die beslissing kan enkel op Europees niveau genomen worden.

Voederbakken op zee en "hawkkites"

De Oostendse schepen van Landbouw Martine Lesaffre (Open VLD) werd zelf ook al aangevallen door een meeuw. Zij wil werk maken van voederbakken in zee, zodat de meeuwen het opnieuw gewoon worden om eten op zee te zoeken in plaats van in de stad. Want omdat er minder vissers zijn, komt er minder visafval in zee terecht en zoeken de meeuwen voedsel aan land, aldus de schepen.

Rudy Blomme, OCMW-raadslid in Oostende, stelt voor om een "hawkkite" te gebruiken, een vlieger in de vorm van een havik. De vrees bestaat wel dat dat het probleem enkel zou verplaatsen. Er zouden ook meerdere vliegers nodig zijn op strategische plaatsen.

In Knokke overwegen ze een experiment waarbij vuilniszakken omhoog gehangen worden, om te voorkomen dat meeuwen ze nog openscheuren. De vogels kunnen immers niet ter plaatse blijven fladderen.

Meest gelezen