Vlaams Belanger stapt over naar Turks getinte partij

Johan Bruijlands (53) stapte in juni nog op bij Vlaams Belang. "Ik kan niet tegen racisme", was toen zijn verklaring. Afgelopen vrijdag werd hij voorgesteld op de lijst van Sterk Heusden-Zolder, de partij van schepen Selahattin Özer. Op de lijst staan voornamelijk Turkse kandidaten.

"Ik ben geen racist, ik wil voor de mensen opkomen en niet voor de Vlamingen alleen", zegt Bruijlands aan onze redactie. Voormalig CD&V-Plus-schepen Selahattin Özer is tevreden met zijn nieuwe aanwinst. De partij weerlegt daarmee de kritiek dat het alleen met Turkse kandidaten naar de kiezer trekt. Iets wat Özer absoluut wilde vermijden.

"Vlaams Belang had ook veel goed standpunten", meent Bruijlands. "Maar ik weiger de hardere thema's te volgen." In het kielzog van de ex-Vlaams Belanger volgt ook zijn vrouw Marleen Bosmans nar Nieuw Heusden Zolder. Welke beweegreden heeft zij? "Ik weet het niet, vermoedelijk dezelfde als mij."

Partij voor iedereen of niet?

Lijsttrekker sprak eerder al de wens uit om een "centrumpartij" te worden. Bruijlands benadrukt de "belangrijke thema's" mobiliteit en integratie. "Maar ook ouderenzorg verliezen we niet uit het oog."

"Een groot deel van de bevolking is allochtoon, dus wij willen de partij zijn die er voor iedereen is", zegt Bruijlands.

Burgemeester Sonja Claes (CD&V-Plus) riep andere partijen in Heusden-Zolder al op om niet met Sterk Heusden Zolder te praten en een mogelijk samenwerkingsakkoord te sluiten. Zij beweert dat de partij "indruist tegen de integratie".

"De kloof tussen allochtonen en autochtonen wordt groter op deze manier", klinkt het bezorgd.

Meest gelezen