Olifanten blijven Spaanse koning achtervolgen

De reis naar Botswana - inclusief olifantenjacht - blijft de Spaanse koning achtervolgen. Eerder kreeg hij heel wat kritiek omdat hij in tijden van economische crisis een luxueuze trip maakte, nu kost zijn reis hem ook het erevoorzitterschap van WWF Spanje. "Onverenigbaar", stelt de organisatie.

Juan Carlos trok in het voorjaar naar Botswana voor een privéreis. De luxueuze trip van de Spaanse koning kwam destijds op een ietwat knullige manier aan het licht: Juan Carlos kreeg op 14 april een nieuwe heupprothese nadat hij in Botswana gevallen was. Over de val wilde het koningshuis weinig kwijt, maar de Spaanse pers vernam dat het tijdens een olifantenjacht was gebeurd.

De onfortuinlijke reis leverde de koning niet alleen een nieuwe heup op, hij hield er figuurlijk ook stevige blauwe plekken aan over. Veel Spanjaarden, toen en nu nog steeds verzeild in een diepe crisis, konden er niet echt mee lachen dat hun koning zich in het buitenland vermaakte, terwijl veel landgenoten hun uiterste best moesten doen om rond te komen aan het einde van de maand. Juan Carlos bood achteraf zijn excuses aan.

Maar de crisis was niet het enige facet van de kritiek. Juan Carlos is namelijk ook erevoorzitter van de Spaanse afdeling van het WWF. Is een olifantenjacht wel verenigbaar met de doelstellingen van de natuurbeschermingsorganisatie? Een foto in de Spaanse pers van een eerdere safari van de koning, waarop Juan Carlos met een geweer naast een dode olifant staat, gooide nog wat olie op het vuur. Een sterk gesteunde petitie maakte alvast duidelijk wat zo'n 85.000 mensen dachten: de koning is beter erevoorzitter af.

En zo geschiedde. Het bestuur van de Spaanse afdeling stemde dit weekend met een overweldigende meerderheid voor het stopzetten van het erevoorzitterschap van de koning. "Hoewel de jacht op olifanten legaal en gereguleerd is, beschouwen vele leden dit als onverenigbaar met de positie van erevoorzitter van een internationale organisatie die de natuur wil beschermen", verantwoordt het WWF zijn keuze.

Meest gelezen