Vrouw als lustobject: taboe of geen respect?

Vrouwen die worden aangesproken of zelfs lastiggevallen in de straten van Brussel. Vaak zijn het allochtone mannen die zich eraan bezondigen en bij veel vrouwelijke slachtoffers is het onderwerp taboe. RITS-studente Sofie Peeters maakte er een documentaire over: "Femme de la rue".

De documentaire geeft een pakkend beeld van wat veel jonge vrouwen overkomt als ze alleen over straat wandelen in Brussel. "Je moet in je hoofd houden dat op twintig allochtone mannen er misschien één is die je lastigvalt", relativeert Sofie Peeters. "Het is een kleine groep in de allochtone gemeenschap." Ze zegt uitdrukkelijk dat ze geen racistische film heeft willen draaien.

In bepaalde probleemwijken in Brussel komt dit heel frequent voor", zegt ze. Onder meer de buurt van het Anneessensplein, het metrostation Lemonnier en het Zuidstation is een probleemzone.

Waarom deze documentaire? "Het is goed dat vrouwen beseffen dat ze er niet alleen voorstaan. Veel vrouwen willen er niet over getuigen. Er rust nog een taboe op."

Wat kan een vrouw zelf doen? "Een lange broek dragen, oogcontact vermijden en een veilige route nemen", zegt een vrouwelijke getuige in de documentaire. "Doe een nepring aan om te tonen dat getrouwd bent", suggereert een van de "daders".

Waarom vallen die mannen vrouwen eigenlijk lastig? "De vrouw blijft het lustobject van de man", klinkt het schaamteloos bij een van de mannelijke getuigen in de documentaire. "Als niemand naar je zou kijken, zou je je toch slecht voelen", laat een ander optekenen.

Opletten voor karikaturen

"Ik ben zelf vader", reageert filmmaker Hassan Rahali (links op foto) in Terzake. "Ik heb een vrouw en drie dochters. Ik kan het absoluut niet aanvaarden." Rahali is zelf van Noord-Afrikaanse origine. Dat mannen vrouwen op zo'n manier lastigvallen, vindt hij een opvoedingsprobleem.

"Dit is heel vergelijkbaar met racisme", reageert de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD). Hij waarschuwt er wel voor om niet in karikaturen te praten. Een ding is zeker voor hem: veel vrouwen worden in hun menselijke waarde geraakt door zo te worden lastiggevallen. 

"Het is een probleem van een gebrek aan respect en een verknipte kijk op de relatie man-vrouw", vindt hij. "Je moet daar als samenleving tegen in gaan." Hij pleit onder meer voor een repressief optreden met politieagenten in burger: het gaat volgens hem over strafrechtelijke overtredingen zoals belaging, belediging en agressie.

"De verantwoordelijkheid ligt bij de man", treedt Rahali hem bij. Maar de filmmaker uit Molenbeek legt ook enige verantwoordelijkheid bij de vrouw, die volgens hem weerbaar moet zijn.

Meest gelezen