"De euro redden is het beste alternatief voor Duitsland"

De voormalige Britse premier Tony Blair roept de Duitsers op om de euro te redden. Volgens hem is het de minst onaangename oplossing voor Europa, en zeker voor Duitsland. Dat schrijft hij in een opiniestuk in het Duitse dagblad Bild.

“De euro nu opgeven zou een ramp zijn voor Duitsland. Niet alleen politiek, maar ook op economisch vlak”, stelt Blair in een bijdrage voor Bild. Hij erkent dat er veel van Duitsland wordt gevraagd om de monetaire unie te redden.

“Zo moet het land de reddingsplannen financieren, een hogere inflatie aanvaarden en instaan voor de schulden van landen die de noodzakelijke hervormingen niet hebben doorgevoerd." Hij is dan ook niet verwonderd dat de Duitse bevolking hier negatief tegenoverstaat.

Toch houdt Blair vol dat de redding van de euro de beste oplossing is. Hij ziet daarvoor geen gemakkelijke uitweg. “Alle alternatieven zijn onaangenaam. Maar het beste alternatief voor Europa, en vooral voor Duitsland, is om de euro te redden.”

De huidige crisis is een “nieuwe ervaring” die volgens hem nog het best te vergelijken is met die van de jaren 30. “In tegenstelling tot wat de huidige generatie politici gewend zijn, zal deze crisis niet vanzelf opgelost geraken."

Volgens de Brit heeft het land geen keuze buiten een zekere verdeling van de schulden te aanvaarden, terwijl de landen die in moeilijkheden zitten hervormingen moeten doorvoeren binnen een specifiek tijdschema.

“Het beste dat men nu kan doen, is iedereen dwingen de grote beslissingen te nemen, en dat samen. Wat we nu nodig hebben is een groeibeleid, hervormingen en eenheid.”

Duits dagblad

Het Duitse blad Bild is het meest gelezen dagblad van Europa. De krant deinst er niet voor terug om zich met provocerende artikels aan de kant van eurosceptici te scharen. De publieke opinie staat eveneens sceptisch tegenover de maatregelen om Griekenland, Portugal en Spanje te redden.

Volgens een recente peiling van de krant denkt 51 procent van de Duitsers dat de Duitse economie er beter aan toe zou zijn zonder de euro. Slechts 29 procent denkt het omgekeerde. 71 procent van de Duitsers vindt dat Griekenland uit de eurozone moet als het zijn besparingsbeloftes niet nakomt.