"De keuze voor Sarah Palin was een vergissing"

De voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney zegt dat de beslissing van John McCain om Sarah Palin aan te duiden als running mate 4 jaar geleden "een vergissing" was. Ze was te onervaren, aldus de rechterhand van ex-president George Bush.
Dick Cheney was de rechterhand van president Bush

"Die zaak is niet zo goed afgehandeld", zei Cheney in een interview met televisiezender ABC. "De test om op de lijst (van potentiële running mates, red.) te raken, moet zijn: "Is die persoon klaar om president te zijn van de Verenigde staten?""

"Ik heb gouverneur Palin graag", aldus Cheney. "Maar afgaande op haar achtergrond, denk ik niet dat ze zou slagen op die test om klaar te zijn om over te nemen. Volgens mij was het een vergissing."

Cheney, vicepresident van 2000 tot 2008, zei ook dat achtergrond, geslacht en etniciteit "belangrijk" zijn, maar dat ze niet de doorslag mogen geven bij het antwoord op de vraag of iemand al dan niet bekwaam is om het land te leiden.

De Republikeinse kandidaat John McCain verbaasde in 2008 iedereen met zijn keuze voor de onbekende en erg conservatieve Sarah Palin. Zijn jonge running mate viel echter vooral op door haar uitschuivers en gebrek aan kennis van het buitenlands beleid. Barack Obama won uiteindelijk vrij makkelijk de verkiezingen.

Het interview met Cheney komt in een periode dat er druk gespeculeerd wordt over wie Mitt Romney, de huidige Republikeinse kandidaat, zal kiezen als running mate. De meest genoemde namen zijn die van Rob Portman, een senator uit Ohio, Tim Pawlenty, de gouverneur van Minnesota, Kelly Ayotte, een senator uit New Hampshire, en Marco Rubio, een senator uit Florida.