"Ik had de jurk van de Queen zo graag willen houden"

Ze was alleszins niet de Bond girl zoals we die in gedachten hebben. Maar de Britse koningin Elizabeth kweet zich meer dan behoorlijk van haar taak, toen ze afgelopen vrijdag per helikopter naar het Olympische stadion afreisde. Vergezeld van James Bond himself waagde ze zich zelfs aan een heuse parachutesprong. Al bleek achteraf dat op dat moment de Queen in feite een 43-jarige vader van twee tieners was: stuntman Gary Connery.

Connery haalde eerder dit jaar nog het wereldnieuws toen hij in een skydive slaagde zonder parachute. Hij droeg toen een soort cape en landde op een massa kartonnen dozen. Basejumpen (zie kleine foto) deed hij onder meer van de Eiffeltoren in Parijs en The London Eye. Professioneel liet hij zich opmerken in films als "Harry Potter" en "Johnny English" en in tv-series als "Silent Witness" en "Spooks".

Maar dit was natuurlijk helemaal iets anders. Aan deze stunt gingen dan ook maanden van geheime training vooraf. Maar uiteindelijk was het "een droom die uitkwam".

Na de uitzending twitterde hij dat hij hoopte dat hij de glinsterende jurk van de Queen mocht houden ("I love the dress"). Maar dat bleek achteraf niet het geval, zo vertelde hij later aan de Britse media: "Dit is mijn enige teleurstelling van die avond. Echt, ik had hem zo graag willen hebben. Maar dat mocht niet. Nochtans zou hij me beeldig gestaan hebben tijdens een avondje stappen."

Volgens hem gaf hij een heel nieuwe betekenis aan de uitdrukking "Pretty in pink".

"Zal ze een Oscar krijgen?"

Insiders beweren intussen dat de Queen zelf erg genoten heeft van haar rolletje naast James Bond. Burgemeester van Londen Boris Johnson aan ITN News: "Ze was ontroerd dat ze haar eerste filmrol ooit gekregen heeft. Echt opgewonden. Ze wilde ook absoluut weten of het publiek van haar optreden genoten had. Ik vond het in ieder geval erg grappig."

"Misschien zullen er niet veel acteermogelijkheden meer zijn voor haar in de toekomst. En of ze hiervoor een Oscar gaat krijgen, dat weet ik niet. Maar ze had er duidelijk plezier in."

Danny Boyle, regisseur van de openingsshow, voegde er in Daily Mail aan toe: "Ze is een goede actrice. Ze staat nog scherp. Je hoefde haar niets twee keer te zeggen. Bovendien kwam ze erg goed overeen met James Bond."

lees ook