Aantal soa's neemt toe tijdens zomermaanden

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen wordt deze zomer geconfronteerd met een hoog aantal mensen dat zich wil laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen nadat ze onveilige seks hebben gehad. Dat schrijft De Gazet van Antwerpen.

Echt heet was de zomer tot nu toe nog niet. Strikt meteorologisch dan toch, want op seksueel vlak zouden de zomermaanden al wel met een "hittegolf" geconfronteerd zijn.

Dat blijkt toch uit cijfers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, die de Gazet van Antwerpen kon inkijken. Het instituut tekent op dit moment een piek op van het aantal mensen dat zich wil laten testen nadat ze onveilige seks hebben gehad.

"Festivalitis noemen wij dat", zegt dokter Ludwig Apers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. "Heel vaak gaat het om jongeren die losse seksuele contacten hebben gehad op de zomerfestivals". Bovendien merkt het Instituut ook op dat het aantal patiënten met gevaarlijke ziektes zoals hepatitis C en syfilis opnieuw toeneemt.

Uit een recent rapport blijkt dat in 2010 het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen steeg met 15 procent. Verontrustend, want volgens dokter Apers zet die stijging zich ook door in 2011 en 2012. "Dit jaar registreerden we bijvoorbeeld al evenveel gevallen van hepatitis C als in heel 2011."