Bioscoopschutter aangeklaagd voor 142 misdaden

In Colorado is de bioscoopschutter James Holmes officieel aangeklaagd voor 24 moorden met voorbedachten rade. Hij wordt ook beschuldigd van 116 pogingen tot moord in een van de ergste schietpartijen uit de Amerikaanse geschiedenis. Holmes toonde in de rechtbank opnieuw geen enkele emotie.
James Holmes toen hij vorige week voor de rechter verscheen.

De 24-jarige Holmes schoot tien dagen geleden in een bioscoop in Denver lukraak twaalf mensen dood tijdens de première van de nieuwe Batmanfilm "The dark knight rises". In de cinemazaal raakten nog eens 58 bezoekers zwaargewond. Tien slachtoffers liggen nog altijd in het ziekenhuis, vier onder hen verkeren in kritieke toestand.

De aanklachten zijn verdubbeld omdat justitie hem aanklaagt voor de onverschillige wreedheid waarmee hij het vuur opende én om te vermijden dat Holmes door een formaliteit zijn straf zou ontlopen. Er zijn ook nog twee beschuldigingen voor het bezit van explosieven en het in gevaar brengen van mensenlevens.

Bij het voorlezen van de aanklachten in de rechtbank werden camera's geweerd. Volgens de aanwezige verslaggevers toonde Holmes -zoals de vorige keer- opnieuw geen enkele emotie. Holmes werd wel gevraagd of hij de aanklachten begreep. Hij antwoordde kort "ja". Ook Holmes' advocaten hebben niet gereageerd. Het is dus niet duidelijk of ze ontoerekeningsvatbaarheid zullen pleiten.

Discussie over het notitieblokje

Uit gerechtsdocumenten blijkt dat Holmes in behandeling was bij een psychiater aan de Universiteit van Colorado. Holmes heeft ook een notitieblok gestuurd naar hem. Amerikaanse media willen graag dat alles daaruit openbaar gemaakt wordt, maar Holmes' advocaten zeggen dat het notitieblokje tot de vertrouwelijke relatie tussen psychiater en patiënt behoort. Ze willen dat het notitieblokje uit het gerechtsdossier verdwijnt.

De aanklagers hebben nog enkele weken de tijd nodig om te beslissen of ze de doodstraf tegen Holmes gaan eisen. De doodstraf in de staat Colorado kan, maar is sinds 1977 niet meer uitgevoerd.