Blaffen verbieden en hondenpoepbroekjes

De Vlaming geeft om dieren. Dat blijkt uit verschillende diervriendelijke voorstellen die in De Vragende Partij worden gelanceerd. De uitwerpselen die de dieren achterlaten en het geluid dat ze voortbrengen, stoort echter menig burger. Die wijst vaak met de vinger naar het baasje of de infrastructuur die ontbreekt of tekortschiet.

Het wel en wee van de hond beroert de Vlaming. Verschillende mensen vragen een speelweide voor hun of andermans hond. In Ninove wil men een heus "hondenpark, een gezellig, afgesloten plekje in de buurt van het park waar honden en hun baasje veilig kunnen samenkomen". Dat plekje mag vooral niet te klein zijn, klinkt het in Nijlen. "Ik stel voor dat er ergens in Nijlen, Bevel of Kessel een stukje bos gereserveerd wordt als hondenloopzone (waarmee ik geen hondenweitje bedoel, maar een echt stuk bos waar de hond kan loslopen.)"

De hondenweide in Kortrijk wordt vaak als voorbeeld aangehaald van hoe het zou moeten zijn. Ook het hondenpark van Waregem krijgt lof toegezwaaid.

Niet alleen hondenliefhebbers zijn vragende partij voor een hondenwei in hun gemeente, zij het dat de beweegredenen niet altijd dezelfde zijn. In Herent vraagt iemand "dat men eindelijk eens werk maakt van een losloopweide voor honden in de gemeente. Vele ergernissen tussen jagers, joggers, fietsers,... en hondeneigenaars worden hierdoor vermeden".

Blaffende honden bijten niet, maar frustreren wel heel wat mensen. In Boutersem stelt iemand voor dat blaffen na 22 uur en voor 7 uur wordt verboden. In Brecht wordt "constant hondengeblaf" geviseerd. Dat moet worden "onderzocht en bestraft".

Een vuilbakje voor elk kakje

Een grote ergernis is hondenpoep. In Hoegaarden stelt men voor "dat u eens de straffeloosheid in de gemeente aanpakt inzake hondenpoep, zodat wandelen geen survivalparcours meer is!" Iedereen is het erover eens dat niet de hond, maar het baasje de schuldige is. "In Steenokkerzeel wil iemand dat er "meer toezicht wordt gehouden naar hondenpoep. Het zijn natuurlijk de honden niet, maar de baasjes die op de vingers mogen getikt worden".

Verschillende van die baasjes wijzen echter de gemeente met de vinger. In Turnhout, bijvoorbeeld: "Loop jij graag meer dan een uur rond met een zak hondenpoep in de hand? Wij ook niet! We willen terug vuilbakken in onze woonwijken." En in Hoegaarden: "ik stel voor dat men, alvorens negatief te berichten over hondeneigenaars in het gemeenteblad, eerst eens nadenkt waar er in de gemeente overal vuilbakken ontbreken."

In Tienen heeft iemand een originele oplossing: "Ik stel voor dat er hondenpoepbroekjes uitgedeeld worden ipv hondpoepzakjes".

"Ruim de drollen van uw paard op"

Niet alleen uitwerpselen van honden zijn de Vlaming een doorn in het oog, ook paardendrollen stoten heel wat mensen tegen de borst. "Ik heb niets tegen paarden in het park van Tervuren, Voor lopers of wandelaar is het soms zeer vervelend hun uitwerpselen te vinden op de wegen. Als honden dit niet mogen doen, ook paarden niet!" En in Dendermonde stelt iemand voor dat "paardenliefhebbers, net als hondenliefhebbers, verplicht worden de drollen van hun lieve dieren op te ruimen bij hun wandelingen".

Maar paarden kunnen ook op heel wat sympathie rekenen. In Waregem wil iemand zelfs een "paardenzoo" het leven in roepen, "waarin we alle soorten paarden/pony's onderbrengen, waar men over de dieren vanalles te weten kan komen & toeristen van heinde en ver komen zien op een grote ranch".

De Vlaming springt ook in de bres voor paarden die worden ingezet om mensen te vermaken of rond te leiden. "Ik stel voor dat we geen koetsen met paarden ervoor rondgidsen", klinkt het in Gent. In Zaventem is er onvrede over de pony-carrousel. "Ik stel voor dat de gemeenteraadsleden met de kermis eens hetzelfde ondergaan zoals de pony's tijdens de jaarlijkse kermissen. Heb er een hekel aan dat deze pony-carrousel nog wordt toegelaten."

En in Torhout wil iemand "eindelijk het barbaarse en archaïsche dierenmishandelings- en dierenbeulenfestijn die ze de paardenmarkt noemen afschaffen".

Hulp voor egels en bijen, zwerfkatten steriliseren

Maar de Vlaming springt ook in de bres voor minder voor de hand liggende dieren. Zoals de egel: "Ik stel voor dat er plakaten komen ter bescherming van de egels, veel te veel moet ik vaststellen dat wegbestuurders niet beseffen dat deze dieren mogelijk over de weg kunnen lopen, met vaak de dood tot gevolg", zegt iemand in Anzegem. In Antwerpen is er het voorstel om "bijenkorven te plaatsen in ontoegankelijke stukken park/groen. Dit om de biodiversiteit ten goede te komen. Om de bijen te helpen, meer bloemen planten."

(Zwerf)katten kunnen op weinig respijt rekenen. Verplichte sterilisatie is de meest humane oplossing, lijkt de algemene consensus. Velen vragen hun gemeente om daar geld voor uit te trekken. In Antwerpen is er het voorstel om "actief jacht te maken op zwerfkatten om de zangvogels en trekvogels meer kansen te geven".

In Antwerpen zijn niet alle vogels nochtans welkome gasten. "Ik stel voor dat er iets gedaan wordt aan de overlast door de roeken, kauwen en kraaien voor de inwoners rond Ertbrugge en de bremweide. Vuilzakken stuk gepikt, schoorstenen verstopt."

Meer blauw voor de dieren

In het algemeen is de Vlaming erg bekommerd om dieren. Verschillende mensen vragen dat hun gemeente meer aandacht besteedt aan het welzijn van dieren. In Affligem, bijvoorbeeld, waar men aanklaagt dat de bevoegde schepen "hier niets aan doet".

In Herentals is het voorstel gelanceerd dat mensen die hun hond "dumpen voor de vakantie" zwaar beboet worden. "Het geld dat dit opbrengt, wordt geschonken aan asielen of andere dierenorganisaties."

In Aalst, Rijkevorsel en Balen vraagt men dan weer dat er een "dierenpolitie" komt. Meer blauw in de huizen, tuinen en op straat voor de (huis)dieren, dus.

lees ook