Ebolavirus duikt nu ook op in Kampala

De Oegandese president Yoweri Museveni bevestigt dat het ebolavirus al veertien dodelijke slachtoffers heeft gemaakt in zijn land. Een van de doden is gevallen in de hoofdstad Kampala, en dat kan verontrustend nieuws zijn.

Ebola is erg besmettelijk en veroorzaakt hevige interne bloedingen. Er bestaat geen remedie tegen en de ziekte is in 68 procent van de gevallen dodelijk.

Volgens Museveni proberen de Oegandese gezondheidsdiensten iedereen op te sporen die contact met de slachtoffers heeft gehad om hen in quarantaine te plaatsen. Hij roept zijn landgenoten op om elk fysiek contact te mijden om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Verwanten worden opgeroepen om het lijk van hun overleden familielid niet zelf te begraven. "Neem contact op met onze gezondheidswerkers", raadt Museveni aan. "Zij weten wat ze moeten doen."

Volgens de president zitten zeven dokters en dertien gezondheidswerkers uit het belangrijkste ziekenhuis in Kampala in quarantaine nadat daar minstens één of twee besmette patiënten waren binnengebracht. Een van hen is later overleden.

"Ik wens u het beste", besloot Museveni zijn tv-toespraak tot de natie.

"Nieuwe" fatale ziekte in Noord-Oeganda

In het noorden van Oeganda komen steeds meer berichten over de zogenoemde  "knikkebolziekte", een relatief nieuwe en fatale ziekte die opduikt bij kinderen tussen 3 en 17 jaar oud.

De slachtoffers krijgen om een nog onverklaarbare reden aanvallen als ze voedsel zien of bij grote temperatuurswijzigingen. Ze beginnen met hun hoofd te knikkebollen, krijgen stuipen gevolgd door lichaamsverzwakking, en gaan overvloedig kwijlen.

Na elke aanval gaat hun gezondheidstoestand er op achteruit, alsof er onomkeerbare schade aan hun hersenen werd aangebracht. Uiteindelijk volgt er apathie, autisme, mentale achterstand, spraakverlies en ten slotte de dood.

Het Oegandese ministerie van Volksgezondheid heeft onlangs 4.995 gevallen geregistreerd in het district Pader, van wie 351 kinderen aan de ziekte zijn overleden. Over de oorzaken van de ziekte is nog niets bekend, waardoor de ziekte ook niet bestreden kan worden.