En toen ging het licht uit voor 370 miljoen mensen

Het noorden van India is getroffen door een grote stroomonderbreking, een van de grootste stroomonderbrekingen uit de geschiedenis van het land. Zo'n 370 miljoen mensen zijn getroffen, meer dan het aantal inwoners van de VS en Canada samen.
Door de stroomstoring kwamen honderdduizenden treinreizigers vast te zitten.

De stroomonderbreking trof de noordelijke deelstaten Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh en Rajastan. Ook de hoofdstad Delhi is getroffen. 

Volgens minister van Energie Sushil Kumar Shinde is 60 procent van de energievoorziening intussen hersteld. De oorzaak van de stroomonderbreking is nog niet bekend, maar mogelijk is ze te wijten aan een te grote vraag naar elektriciteit.

De gevolgen van de storing bleven beperkt omdat in India geregeld stroomonderbrekingen voorkomen, zij het kleiner in omvang. Bedrijven, ziekenhuizen en luchthavens hebben noodgeneratoren, die automatisch beginnen te werken als de stroom uitvalt.

Toch draaide het treinverkeer helemaal in de soep. Ook de metro in de hoofdstad Delhi viel stil, waardoor zo'n 1,8 miljoen pendelaars moesten uitkijken naar een alternatief vervoermiddel om op het werk te raken. Het drukke verkeer in de hoofdstad ontaardde in een ware nachtmerrie omdat de verkeerslichten niet werkten. 

Volgens waarnemers moet India dringend werk maken van een grotere elektriciteitsproductie. Het land telt naar schatting een kleine 1,2 miljard inwoners en is een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Vandaag hebben miljoenen Indiërs nog altijd geen toegang tot elektriciteit.