Franse filmmaker Chris Marker overleden

De Franse filmmaker Chris Marker, die bekend werd met de kortfilm "La jetée", is overleden. Hij was 91 jaar. Marker documenteerde in zijn films de ontwikkeling van de wereld en hield zich bezig met vragen rond de waarneming en de subjectiviteit van de herinnering.

Marker werd in 1921 in de buurt van Parijs geboren als Christian-François Bouche-Villeneuve. Kort na de Tweede Wereldoorlog nam hij het Amerikaanse klinkende pseudoniem Chris Marker aan.

In zijn sciencefictionfilm "La jetée" uit 1962 wordt de hoofdrolspeler slachtoffer van wetenschappelijke experimenten die hem zowel in het verleden als in de toekomst laten kijken. De film inspireerde Terry Gilliam voor zijn film "Twelve monkeys".

Met zijn vriend en collega Alain Resnais draaide Marker in 1953 "Les statues meurent aussi", een korte documentaire over de kunstroof door de Europeanen in Afrika. In "Sans Soleil" (1983), een van zijn beroemdste reis- en essayfilms, confronteert hij vreemde werelden met onze westere levenswijze.

Chris Marker was niet alleen regisseur, maar ook schrijver en fotograaf.