Noord-Korea getroffen door zware overstromingen

Hevige regenval heeft in Noord-Korea heel wat overlast veroorzaakt. Er is een reddingsoperatie op touw gezet om de bevolking te evacueren. In totaal zouden er afgelopen maand al zeker 88 doden zijn gevallen. Meer dan 60.000 mensen zijn dakloos geworden.
In Anju wachten mensen op het dak van hun huis op hulp

In de hoofdstad Pyongyang en enkele westelijke kuststreken hebben stevige stortbuien zware schade aangericht. Het Noord-Koreaanse staatsbureau maakt melding van duizenden verwoeste huizen. Zeker 60.000 mensen raakten dakloos. Hulpdiensten zetten helikopters in om inwoners te evacueren in moeilijk te bereiken streken.

De voorbije 24 uur viel er al 400mm regen. Ongeveer 4.800 hectaren gewassen werden weggespoeld en nog eens 25.700 hectaren staan onder water. Ook de schade aan de infrastructuur is groot. Heel wat gebouwen werden vernield.

Voedseltekort

De overstromingen komen vlak na een periode van extreme droogte waardoor een groot deel van de gewassen verloren ging. Er wordt gevreesd dat de wateroverlast de situatie alleen maar zal verergeren.

Noord-Korea produceert niet genoeg voedsel om zijn bevolking te onderhouden en is afhankelijk van buitenlandse hulp om het tekort te compenseren. Uit een rapport van de Verenigde Naties vorige maand bleek dat twee derde van de Noord-Koreanen risico loopt op een chronisch voedseltekort.