Omstreden proces tegen punkband Pussy Riot start

In Rusland is het proces gestart tegen drie leden van Pussy Riot, een feministische punkgroep die in februari in een kathedraal optrad. Tegenstanders vinden dit een politiek proces dat de oppositie tegen president Vladimir Poetin monddood moet maken.

In februari, kort voor de verkiezingen waarbij Poetin opnieuw tot president werd gekozen, trad Pussy Riot op in een orthodoxe kathedraal in Moskou. Ze zongen er het lied "Heilige maagd Maria, verlos ons van Poetin" (video onder). De orthodoxe gemeenschap én het Kremlin zijn woedend over de stunt van de punkband.

Sindsdien zitten drie leden van de band in de cel. Vandaag is hun proces begonnen. Amnesty International heeft het over een politiek proces. Onder meer Red Hot Chili Peppers en Sting spraken al hun steun uit voor Pussy Riot.

Geboeid werden de drie vrouwen in de rechtszaal binnengebracht en in een kooi geplaatst. Buiten de zaal is erg veel politie op de been.

In het begin kreeg de groep weinig steun van de bevolking, maar daar komt stilaan verandering in. Zo'n 200 kunstenaars eisen de vrijlating van de leden. 50% van de Russen zou tegen vervolging zijn.

De drie vrouwen riskeren zeven jaar cel voor belediging van de orthodoxe kerk en van de president.