Opnieuw incident met nieuwe "Dreamliner"

De Amerikaanse overheid heeft een onderzoek ingesteld naar de veiligheid van de motoren van de nieuwe Boeing 787, ook bekend als de "Dreamliner". Het onderzoek komt er na een incident tijdens een test in de VS.

Tijdens een test op een landingsbaan in Charleston, in de staat South Carolina, viel een klein stuk van de motor op de baan. Dat veroorzaakte een brandje in de berm naast de weg. De Amerikaanse National Transportation Safety Board zoekt nu uit hoe het incident kon gebeuren.

Boeing laat weten nauw samen te werken met de autoriteiten. Volgens de Amerikaanse vliegtuigbouwer zijn er momenteel geen gevolgen voor de 787's met General Electric-motoren die al in commercieel gebruik zijn. Voorlopig zou ook enkel Japan Airlines al vliegen met dat type toestel.

Het is al het tweede incident in korte tijd met het nieuwe Boeing-toestel. Vorige week nam de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways (ANA) 5 vliegtuigen uit roulatie omdat er een probleem was met een motoronderdeel. De motoren in die toestellen komen van een andere toeleverancier, Rolls Royce.

De Dreamliner moet het nieuwe vlaggenschip worden van Boeing. Het toestel is lichter en zuiniger dan de vorige modellen en de bestellingen lopen dan ook vlot binnen. Maar de productie van de 787 liep al verscheidene keren vertraging op en dit nieuwe incident is alweer een tegenslag voor Boeing.

Die andere vliegtuigbouwer, het Europese Airbus, kampt met gelijkaardige problemen met zijn nieuwste toestel, de A350. Dat vliegtuig moet de grote rivaal worden van de Dreamliner, maar de lancering ervan is al enkele keren uitgesteld.