Rente in Spanje daalt, maar recessie zet door

De langetermijnrentes in Italië en Spanje zijn fors gedaald na berichten dat de Europese instanties actie gaan ondernemen om geld lenen betaalbaarder te maken voor noodlijdende landen. Intussen zet de economische recessie in Spanje zich wel door.

De Spaanse rente op 10 jaar is vandaag gezakt tot 6,58 procent. Vorige week nog bedroeg de rente meer dan 7,5 procent. De daling is goed nieuws voor Spanje. Het betekent dat het land weer iets makkelijker geld kan ophalen op de financiële markten. Een rente van meer dan 7 procent wordt gezien als onhoudbaar op de langere termijn.

De Italiaanse rente staat net boven de 6 procent, vorige week was dat nog meer dan 6,5 procent. Het land haalde vandaag 5,48 miljard euro op en kon dat doen aan betere voorwaarden dan in juni.

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), beloofde vorige week “alles in het werk te stellen om de euro te redden". Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande sloten zich daarbij aan. Die boodschap leidt blijkbaar tot wat meer rust op de financiële markten.

Spaanse economie krimpt met 0,4 procent

Maar er is ook minder goed nieuws. De Spaanse economie is in het tweede kwartaal van het jaar voort gekrompen. De economie daalde met 0,4 procent. In het eerste kwartaal was dat 0,3 procent.

Volgens analisten gaat het om een gevolg van de dalende binnenlandse vraag. De Spaanse economie zit al een tijdje in het slop, onder meer door het instorten van de vastgoedmarkt. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de economie in Spanje nog blijft krimpen tot 2014. De werkloosheid blijft ook torenhoog.