Roemeense president Basescu overleeft referendum

In Roemenië heeft president Traian Basescu een referendum over zijn afzetting overleefd. Slechts 46,1 procent van de kiesgerechtigden bracht zijn stem uit, te weinig om het referendum geldig te laten zijn. Een ruime meerderheid stemde wel voor de afzetting van Basescu.
Basescu spreekt zijn aanhangers toe.

Gisteravond laat verklaarde de Roemeense kiescommissie de volksraadpleging ongeldig. Voor een geldig referendum moest 50 procent van de kiesgerechtigden komen opdagen, maar dat cijfer werd dus niet gehaald.

Een officiële uitslag is niet bekendgemaakt, maar volgens 2 exitpolls zou meer dan 80 procent van de kiezers gestemd hebben voor de afzetting van Basescu. "De Roemenen hebben het referendum ongeldig gemaakt door niet te gaan stemmen", reageerde die op televisie.

Basescu, die eerder deze maand geschorst werd door het parlement, gaf wel toe dat hij de steun van het volk voor een deel is kwijtgeraakt. "Ik verzeker de Roemenen dat ik na mijn terugkeer zal proberen om een gevoel van verzoening teweeg te brengen in de maatschappij. De verdeeldheid moet worden gestopt ."

De Roemeense president had zijn aanhangers opgeroepen om niet te gaan stemmen. Hij noemde de afzettingsprocedure een "staatsgreep" en een "politieke vendetta". Het initiatief ertoe kwam van de socialistische partij van premier Victor Ponta. Volgens de premier eigent de populistische Basescu zich te veel macht toe.

De politieke crisis in Roemenië komt op een ongelegen moment. Het land onderhandelt net met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de voorwaarden voor een hulppakket. Om die lening te krijgen, zijn strenge besparingen doorgevoerd, wat de populariteit van Basescu geen goed heeft gedaan. De Europese Unie toonde zich eerder al "bezorgd" over de toestand in het land.

Normaal gezien doet Basescu nu zijn ambtstermijn, die nog loopt tot 2014, gewoon uit.