Rwanda kan blijven rekenen op Belgische hulp

Ons land blijft voorlopig ontwikkelingshulp geven aan het Centraal-Afrikaanse land Rwanda. Dat heeft de woordvoerster van minister van Ontwikkelings- samenwerking Paul Magnette (PS) bevestigd aan onze redactie.
Ons land bewandelt liever de diplomatieke weg om de Rwandese president Paul Kagame onder druk te zetten.

Vorige week hebben Nederland en Duitsland beslist om hun officiële ontwikkelingshulp aan Rwanda op te schorten. De Verenigde Staten schorten hun militaire hulp op. De maatregelen  zijn bedoeld om druk te zetten op het regime in Kigali, dat de Congolese Tutsi-rebellen in Oost-Congo steunt.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette wil nog niet zover gaan. Ons land zal wel druk blijven uitoefenen op Rwanda. Zo zal de Belgische ambassadeur Kigali proberen te overtuigen om mee te werken aan een oplossing voor Oost-Congo.

"Militaire hulp schorsen"

"Ons land moet de militaire samenwerking met Rwanda stoppen omwille van de gebeurtenissen in Oost-Congo." Dat  vindt senator Nele Lijnen (Open VLD).

"Ik kan alleen maar vaststellen dat de situatie met de dag erger wordt en onze diplomatie in alle talen zwijgt over de inmenging van Rwanda in Oost-Congo", zegt Lijnen. "Ons land raakt diplomatiek stilaan geïsoleerd nu diverse landen, waaronder Duitsland en Nederland, sancties treffen jegens Rwanda. Dit moet veranderen."

Volgens haar neemt ons land een schizofrene houding aan in Centraal-Afrika omdat het naast Rwanda ook militaire hulp geeft aan Congo.

"De militaire samenwerking tussen België en Rwanda beperkt zich tot een achttal Rwandese studenten aan de Koninklijke Militaire School", reageert het ministerie van Defensie op de vraag van Lijnen. Vroeger was de samenwerking intenser, want toen werden er ook opleidingen in Rwanda zelf georganiseerd.