Sociaal woonbeleid in Mechelen verdeelt SP.A en Jong VLD

Jong VLD en de SP.A hebben duidelijk een andere visie over hoe het sociale woonbeleid de komende jaren in Mechelen moet evolueren. Het jongere broertje van Open VLD, dat met de SP.A in de coalitie zit, wil de sociale huurwoningen afbouwen. De socialisten daarentegen, met Johan De Vleeshouwer voorop, pleiten juist voor een toename.
Johan De Vleeshouwer

Jitte Akkermans, de kersverse voorzitter van Jong VLD Mechelen, lanceerde dit weekend het idee om sociale huurwoningen te verkopen van ze vrijkomen, wanneer de eigenaars vertrekken of overlijden. "Sociale woonwijken vormen een wig in de samenleving en bemoeilijken de sociale integratie", zei hij.

Maar dat is duidelijk niet naar de zin van de SP.A. Johan De Vleeshouwer, kandidaat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, vindt het een asociaal voorstel. "Onze stad is er niet alleen voor de rijke tweeverdieners. Wie zelf geen woning kan kopen, mag niet uit de boot vallen", zegt hij in Gazet van Antwerpen.

Keerzijde

Die groep wordt trouwens altijd maar groter. De toenemende populariteit van Mechelen heeft dan ook een keerzijde: de woningprijzen blijven stijgen en steeds meer mensen kunnen zich geen huis meer permitteren. "Er moeten dus meer betaalbare woningen komen", zegt De Vleeshouwer. "Dat het aantal sociale huurwoningen wordt uitgebreid, is dan ook essentieel. Een afbouw van het sociaal patrimonium is dus precies het tegenovergestelde van wat de Mechelaars nodig hebben."

Mechelen bereikt op dit moment niet de doelstelling in verband met sociale huurwoningen: die moeten 9% van het woningbestand vormen. Om die norm te bereiken, moeten de sociale huisvestingsmaatschappijen minstens 400 extra sociale woningen bouwen tegen 2018.

lees ook